top of page
Søk
  • vitaldyrehelse

Leddets oppbygging

Oppdatert: 6. des. 2023


Hundeskjelett
Hundeskjelett

Leddets oppbygging består av leddkapsel, synovialmembran, synovialvæske, brusk, subkondrale bein og periartikulære støttestrukturer.

For at leddet skal fungere optimalt må alle disse strukturene være intakte.

Leddkapselen er et fibrøs lag som dekker leddet. Leddkapselen består av blodårer og nerver som frakter næringsstoffer til leddet slik at leddet kan fungere.

Synovialmembranen er et tynt lag av vev som filtrerer blod og produserer synovialvæske som gir næring til leddet i tillegg til at det smører det.

Synovialvæske blir frigjort av celler som finnes i synovialmembranen som hjelper til med å forhindre friksjon i leddet. Synovialvæsken gir også næringsstoffer til brusken og smøring til leddet.

Brusken som finnes i leddet er en fibrøs, hvit del som dekker enden av leddet. Brusken har i tillegg en funksjon som sjokk-absorberer for leddet for å minske stress, som utløses ved bevegelse.

Det subkontrale benet er det laget som ligger bak brusken som hjelper med å absorbere sjokk, i tillegg til å frakte næringsstoffer og avfallsstoffer fra og til leddet.


De periartikulære støttestrukturene er sener og ligamenter som ligger rundt leddet for å støtte det opp. De fleste leddene har et par med kollaterale (parallelle) ligamenter på den mediale siden (innsiden) og den laterale siden (utsiden).

Når ikke alt er bra med et ledd er det noen symptomer du kan se etter. Det kan blant annet være hevelse, stivhet, halthet, knirking når hesten/hunden beveger seg, varme eller smerter.

Har hunden/hesten friske og sunne ledd er det mindre sjanse for komplikasjoner. Ved å undersøke dyrets kropp regelmessig kan man avdekke om det er noe som ikke er som det skal.

6 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page