top of page
Søk
  • vitaldyrehelse

Rygg- og kneproblemer hos hest - sett med et helhetlig syn.

Oppdatert: 6. des. 2023


Laserbehandling hest
Laserbehandling hest

Rygg- og kneproblemer hos hest - sett med et helhetlig syn:

Patella (kne) og rygg problemer er veldig vanlig hos våre hester. Det kanskje ikke like mange vet er at ryggproblemer og kne problemer ofte henger i sammen. Hele hestens kropp henger sammen og hvis det er problem med et området vil det gå ut over et annet. Slik er det ofte med kne og rygg. I tillegg er det veldig mange hester som har låsning i bekken / SI leddet. Da vil man nesten alltid oppdage at hesten er stiv i ryggmuskulaturen i tillegg da musklene er festet på bekkenet og dermed vil stivne hvis det er en låsning. En låsning er enkelt sakt en dårligere bevegelse i et ledd som henger sammen med stive muskler.

Problemer kan komme av en mekanisk skade, dvs. en påført skade, eller det kan komme av feilbelastning og feil/ensidig trening. Det som også er veldig vanlig årsak er feiltilpasset utstyr og feil skoing/beskjæring av høver.

Slik jeg ser det med et holistisk (helhetlig) syn på hestens kropp vil jeg fort tenke i disse baner hvis jeg finner svakheter både i rygg og kne. Det kan også være mer involvert. Jeg vil også trekke inn nyrer i orientalsk medisin (akupunktur). Nyrer er sterkt knyttet til kne og rygg. Får hesten for eksempel patellaopphakning i ung alder vil jeg se på dette som om at denne hesten har en svak nyreessens. Nyreessens er den bagasjen hesten er født med. Den kan enten være svak eller sterk. Er den svak vil det gå ut over nyrer, i dette tilfellet kne som er sterkt knyttet til nyrer.

Et annet eksempel er en gammel salrygga hest. Nyressensen tømmes med alderen. Og i eksempelet med salrygga hest vil man se at denne hesten har utviklet en salrygga rygg når den ble eldre, aka nyreessensen er svekka.

Når jeg visiterer en hest vil jeg se om jeg finner ømme punkter eller lignende på hestens kropp. Det er noe som kalles for triggerpunkter, også kalt stresspunkter som jeg kan finne på spesielle steder på hestens kropp. Når jeg finner et eller flere punkt kan jeg enkelt finne ut hvor problemet sitter og hvilken muskler som er involvert. I massasjebehandlingen ville jeg ha behandlet disse punktene med hjelp av trykk. Hvis jeg behandler med akupunktur ville jeg ha behandlet med laseren rett i disse punktene.

Med regelmessig behandling med akupunktur, massasje og laser vil kneproblemer og ryggproblemer bli bedre og holde seg bra, eller hvis det er slitasje, minske sjansen for at det blir fortere verre. Selv patellaopphakning kan holdes ved like ved jevnlig behandling med laser akupunktur og laserterapi.

Det er vanlig når man finner ut spesielt ved kne problemer hos hest at hesten blir sprøyta i det leddet som man ser utslaget på. Jeg mener dette er helt feil da hovedproblemet sitter et helt annet sted i de aller fleste tilfellene. Slik at kneproblemet før eller siden vil komme igjen fordi hovedproblemet ikke er gjort noe med.

For å gå et hakk lenger inn i min holistiske tankegang kan vi for eksempel si at vi har en hest som ofte har løs avføring, den har smerter i ryggen og i kne. Hovedårsaken til at denne hesten har kne- og ryggproblemene er feil bakterieflora i tarmen. Hvorfor? Det skal jeg forklare her:

Ved at hesten kan ha spist noe den ikke tålte, har mye stress i hverdagen (hvis stress er dette den egentlige årsaken) etc. vil dette gå ut over tarmfloraen. Dette vil igjen skape løs avføring som over tid vil gi utslag i muskulaturen etc. Det er ikke uvanlig for meg å finne ømme punkter på ryggen som er assosiert med dårlig tarmfunksjon. Dette fører til at hesten får øm rygg. Dette vil forplante seg til andre steder av ryggen og etter hvert til da spesielt kne som i dette tilfellet er hestens svake punkt.

I denne tankegangen må jeg i akupunkturen behandle hovedsakelig nyrer og milt (den løse avføringen hører under milt problematikk), men jeg ville nok også behandlet mage og tarm, i tillegg til lokalt på rygg og kne.

Ved problemer i rygg og kne vil jeg bruke en kombinasjon av akupunktur, massasje og laser.

58 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page