top of page
kløe og allergi hund

Allergi og kløe hos hund

Allergi og hudproblemer blir mer og mer vanlig blant hundene våre. Noen raser er mer disponert enn andre. Grunnen til at det ofte er huden som viser symptomer ved allergi er at den fungerer som et utskillelsesorgan. Ofte hvis leverens utskillelseskapasitet er overskredet vil avfallsstoffer skilles ut gjennom huden. Når hunden får allergi overreagerer hundens kropp på visse stoffer i omgivelsene og mat som hunden får i seg. Allergi er ikke noe hunden er født med, men noen er mer disponert for det enn andre. Hvis foreldrene har en type allergi er ofte valpen mer disponert for å få den samme type allergi.

En allergi innebærer at hunden reagerer på allergener i miljøet eller proteiner i foret. Noen hunder utvikler også kontaktallergi. Når en hund har en allergisk reaksjon skiller kroppen ut mange betennelsesceller. Det er dette som skaper hudproblemene, ofte vil hunden også få problemer i mage og tarm og noen ganger ører.

Hunder med hudallergi er ofte mest plaget i lysk, under armer, ansikt, ører, under poter og rundt analåpning.

Det som er viktig ved hudallergi er at det behandles helhetlig og ikke bare for en hudirritasjon. Dette fordi hudplagene ofte er et uttrykk for en mer dyptliggende tilstand. Tar du for eksempel bare å smører på en salve eller lignende vil du ikke fjerne problemet, men bare symptomet. Du kan gjerne smøre også, men ikke smøring alene. Det er viktig å tenke på foringen, i tillegg hjelper akupunktur og homeopati veldig mange hunder med hudproblemer. Akupunktur og homeopati vil hjelpe kroppen med å komme i balanse, det vil si at den ikke reagerer like kraftig på egentlig ufarlige allergener. Når hunden får akupunktur bruker jeg en liten laserpenn til å stimulere et utvalg punkter på hundens kropp. Punktene har spesielle egenskaper, vi har for eksempel flere punkter som er bra for immunforsvaret. Hunden får et eller to spesielt utvalgte homeopatiske midler som eier selv skal gi til hunden. Disse behandlingene er helt uten bivirkninger, men noen ganger kan det komme en liten forverringsreaksjon som etter hvert går over til å bli bedre.

For at hunden skal bli kvitt allergien sin er det veldig viktig å gi den naturlig foring i form av rått, ubehandlet kjøtt og gjerne kokte grønnsaker. Grunnen til at det skal være kokte grønnsaker er at hunden ikke greier å bryte ned celleveggen i grønnsakene hvis de er råe, da må de i så fall være knust.

Det er det hunden er laget for å spise og ikke tørrfor som både inneholder korn og er varmebehandlet. Ofte er det veldig hensiktsmessig med en for-forandring sammen med naturlig behandling i form av akupunktur og homeopati. Mange ganger er allergier vanskelig å bli kvitt med en gang, det trengs tålmodighet og tid. Men jeg har vært borti de hundene som har eksem som blir bra veldig fort, men dette kommer an på hvor lenge hunden har vært plaget og hundens respons på behandlingen.

Hudproblemer kan også komme av stress. Da hjelper det ikke bare å smøre. Man må gjøre noe med stresset for å få problemet under kontroll. Da er det jo ikke en allergi, men det kan være like belastende for hund og eier som om det skulle vært en allergi. Det samme gjelder mangel på næringsstoffer i følge av mangel i foret eller dårlig opptak av næringsstoffer. Noe du også må ha i tankene er at hvis du bader og vasker hunden din fra tid til annen kan dette også være med på å skape en allergisk reaksjon fordi hudens naturlige ph balanse blir i ubalanse.

Gir du for eksempel hunden din kortison, vil ikke kortisonen fikse problemet, den vil dekke over problemet. I tillegg til at kortison kan gi mange bivirkninger i lengden vil det dytte problemet lengre inn i organismen. Når avfallsstoffene ikke får komme ut gjennom hunden vil den kanskje komme ut gjennom mer vitale og viktige organer som for eksempel lungene og hunden vil utvikle pusteproblemer.

Med naturlig behandling og foring kan en hund som går på kortison gå ned eller slutte helt på kortisonen, men så klart i samarbeid med veterinær. Så klart kan det ikke hjelpe absolutt alle, men det hjelper veldig mange.

Huden fungerer som en barriere mellom utsiden og innsiden av kroppen. Den skal beskytte innsiden. Hårene er der for å minske risikoen for sår og slitasje. Kjertlene i huden er der for å fukte huden og hårene. Har hunden din tørr pels så er det et tegn på at kjertlene i huden ikke fungerer slik de skal. I tillegg beskytter fuktigheten fra kjertlene huden fra kjemikalier. Hvis hunden har tørr pels har den dermed større sjanse for å utvikle eksem og kløe senere på grunn av manglende beskyttelse fra væskene fra kjertlene.

Huden er sterkt knyttet til lunger, lever, tarmen og nyrene. Hvis hunden har eksem og kløe vil det gå ut over disse organene i det lange løp. Det er aldri for sent å starte en behandling, men jo tidligere behandlingen starter jo større sjanse er det for at hunden blir helt bra eller bedre.

bottom of page