top of page
laser hund

 

Til tross for at hunden har forkalkninger kan den få et liv uten smerter og ubehag

Forkalkning i ledd hos hundene våre er ikke uvanlig. Det kan ses både hos unge og litt eldre hunder, men er vanligst hos de eldre hundene. En forkalkning kan komme av at hunden har hatt mye melkesyre i muskler. Kroppen vil da nøytralisere melkesyren (den er sur), dermed vil kroppen forkalke for å nøytralisere. Forkalkning kan ha mange andre årsaker også, så dette var bare et eksempel. Ofte vet vi ikke hva som er den direkte bakenforliggende årsaken til forkalkninger. Hvis hunden din har hofteleddsdysplasi (HD) eller albueleddsdysplasi (AD) kan disse ha en større disposisjon for å få forkalkninger. Dette gjelder også hunder som har patellaluksasjon (løs kneskål) eller osteochondrose (OCD --> løse beinbiter). 

Et ledd består av knokler, ligamenter, leddbrusk, leddkapsel og leddvæske. Leddet blir støttet opp av muskler og sener. Ved en forkalkning vil leddet bli mindre bevegelig. Forkalkning utvikles sakte over lengre tid slik at det ofte kan være vanskelig å oppdage før det har gått ganske lang tid. Hunden har også lett for å skjule smerter slik at det ikke oppdages like raskt.

En hund med smerter vil prøve å avlaste det affiserte leddet slik at det kan bli overbelastning på andre ledd og muskler i hundens kropp.

Symptomene på forkalkning kan være varierende. Mange hunder er stivere når de reiser seg opp og kan gå seg litt til. Mange hunder blir halte og haltheten blir verre etter lange gåturer. En god del hunder vil ikke gjøre det de før har gjort fordi de har smerter og ubehag.

En hund med forkalkning burde ikke bare være i ro. Flere og små turer i løpet av dagen er veldig bra. Du burde også være forsiktig med mer fysiske aktiviteter, i så fall er det viktig med god oppvarming og god nedtrapping slik at ledd og muskler kan varme seg opp og på slutten bli kvitt melkesyre og lignende.


Forebyggende behandling:

Laserterapi hjelper mange hunder med forkalkning. Laser kan myke opp omkringliggende vev og muskler i tillegg til å ha en smertedempende effekt. Laseren kan minske sjansen for forverring. I starten trenger hunden oftere behandling og etter hvert kan det holde med litt lengre intervaller mellom hver laser behandling.

I tillegg kan akupunktur, massasje og homeopati være til stor hjelp. Ved å bruke disse behandlingsmetodene vil ikke bare symptomene behandles, men ofte også årsaken. Med akupunktur og homeopati vil hunden styrkes generelt. Ofte har nyre innvirkning på utviklingen av forkalkning og de må dermed styrkes for at forkalkningen ikke skal forverre seg og at hunden skal bli bedre.

Massasje er også veldig essensielt da det får i gang blodsirkulasjonen og utskillelsen av avfallsstoffer. Massasje er noe jeg bruker å vise eier av hunden som eier dermed kan gjøre selv også. 

bottom of page