Sommereksem hos hest
Sommereksem hos hest
Sommereksem forekommer hos mange hester. Det er vanlig sett hos importerte islandshester som kommer fra Island, men blir også mer og mer sett hos nordlands-/lyngshesten og andre raser.
På Island har de ikke myggen i familien culicoides som finnes her i Norge. Spesielt voksne islandshester reagerer på proteinet i myggens spytt. Hesten har ikke utviklet immunforsvar mot dette proteinet da det ikke finnes på Island.
Det kommer an på individet hvordan de reagerer på myggestikket. Noen klør bare litt, mens andre klør av seg all man og hale og får store væskende sår og hovner opp. Ved sommereksem likt som ved andre allergier overreagerer immunsystemet. Immunsystemet reagerer på ting som er ytterst ufarlig.
De fleste hester som utvikler sommereksem får dette på vår/sommer/høst. Det kan forekomme eksem og kløe over hele hestens kropp, men det er vanligst i og rundt man og hale.
Ut i fra et holistisk syn kan sommereksem ha mange årsaker. Det kan være noe hesten ikke tåler å spise, det kan være sorg eller det kan være generelt nedsatt immunforsvar m.m. Myggestikket er ikke hovedårsaken, men den utløsende årsaken til problemet.
Når hesten har fått sommereksem så må man så godt det lar seg gjøre, holde hesten unna myggen. Ha den inne da det er verst, ha på den eksemdekken og lignende. Man kan også smøre for eksempel Calendula (ringblomst) salve på områder som allerede er affisert for å kunne minske risikoen for at det skal bli verre.
I tillegg til disse tiltakene er det lurt å ta kontakt med noen som kan behandle hesten med homeopati og akupunktur. Noen hester responderer på behandling med en gang, mens andre trenger lengre tid, gjerne blir de litt bedre første året og bedre og bedre for hvert år. Jo lengre hesten har gått med sommereksem jo lengre tid tar det som oftest å behandle.
Laserterapi kan i tillegg være til hjelp for å lindre symptomene inntil akupunktur/homeopati behandlingen gir resultat.
Det er en fordel å begynne behandlingen i noen måneder før hesten bruker å utvikle sommereksem, men det er bedre sent enn aldri.
Jeg har erfaring med hest som blir bra omtrent med en gang, men også med hester som trenger lang tid på å bli bra. Det er veldig individuelt.