top of page
hund diare

Hunden min har fått diare, hva nå?

Det er ikke uvanlig at hunden får diare i løpet av livet. Spesielt er det lett for valper å få smitte som fører til diare. Diare oppstår når kroppen har for mye toksiner (giftstoffer) og avfallsstoffer som den må kvitte seg med. Det er altså en vei for kroppen å bli frisk igjen. De fleste diareer vil gå over ganske fort av seg selv, mens andre kan bli kroniske.

Diare kan være forårsaket av matforgiftning, virus, innvollsorm eller at hunden har fått gi seg giftstoffer. Ved akutt diare kan årsaken være diverse medikamenter da kroppen vil bli kvitt toksinene. Diare kan også forekomme ved annen sykdom eller allergi.

Ved kronisk diare har hunden ofte nedsatt immunforsvar. Kroppen greier altså ikke å bli bra igjen av seg selv, Her er det viktig å styrke immunforsvaret. Det kan gjøres med bl.a. urter, foring, akupunktur og homeopati.

Hvis hunden er svak og dehydrert er det viktig å få den til veterinæren. Når du skal sjekke om en hund er dehydrert kan du ta tak i hundens skinn og når du slipper det skal det normalt gå ganske raskt tilbake igjen, om det ikke gjør det er hunden dehydrert. I tillegg er det viktig å få hunden sjekket av veterinær. Det samme gjelder hvis det kommer blod sammen med avføringen og hvis diareen vedvarer / kommer veldig mange ganger i løpet av en dag.

Når hunden får akutt diare er det lurt å la den faste i et døgn. Dette fordi det da ikke kommer ny mat som må fordøyes. Hvis vi tenker på hundens forfar, ulven, så måtte den ofte gå lenge før den fikk mat. Hundens fordøyelsessystem er veldig likt ulvens. Derfor kan det anbefales å faste hunden en gang i blant for å forebygge fordøyelsesproblemer. Noe annet man kan gjøre for å forebygge er å gi en kur probiotika (gode tarmbakterier) et par ganger i året.

Når hunden har diare må den plutselig ut på do, og noen ganger kan det gå galt og hunden bæsjer inne. Mange hunder vil spesielt etter en stund bli veldig trette og utmattet. Noen hunder vil ikke spise og drikke, men dette er ikke alltid tilfelle, En hund som har mye diare har lett for å bli sår i anus. Et tips da er å gi det homeopatiske midlet Belladonna og gi det hyppig. Gjerne hvert 10. minutt i 1 time. Hvis hunden drikker mye vann kan man legge de i vannet slik at de oppløses.

Mange hunder vil også få feber. Dette kan du med sikkerhet finne ut ved å ta temperaturen (den skal være 38-39 grader), du kan også kjenne på nesa til hunden. Hvis den har feber er nesa ofte varm å ta på.

PS! Mye av dette gjelder også katter :-) 

bottom of page