top of page
akupunktur hest

Lunge er bare lunge, eller..?

Her vil jeg ta et veldig lite enkelt eksempel på hvordan jeg som veteropat (naturmedisinsk dyreterapeut) tenker i henhold til orientalsk medisinsk (akupunktur) tankegang.

Et eksempel er en hest som har gjentatte luftveisinfeksjoner, den har blitt behandlet for luftveisinfeksjon flere ganger, men det kommer bare igjen.

I løpet av intervjuet med eier kommer det frem at denne hesten har flyttet mange ganger og dermed byttet eier og flokk en rekke ganger. Da kan man tenke at denne hesten blir litt trist og savner det gamle (dette er bare tolkning, så det må man alltid være forsiktig med). Men hvis denne hesten derimot bare står å henger kan man se at den er trist, uten å måtte tolke så alt for mye.

Luftveisinfeksjoner hører innunder lunger som igjen hører innunder metall-elementet hvis man tenker på fem-elementteorien. Sinnstilstanden som hører innunder her er sorg. Dette vil si at hvis et dyr sørger i lengre tid kan dette i teorien gå utover lungene.

Hvis vi tenker at denne hesten i tillegg har fått forstoppelse gir dette et veldig klart bilde for meg. I fem-elementteorien hører både lunge og tykktarm under. Når lunge er i underskudd vil etter hvert tykktarm lide på grunn av at lunge fukter tykktarm --> altså den sender Qi ned til tykktarm (Qi er en type energi som skal flyte fritt i kroppen, når det blir en ubalanse i kroppen vil ikke Qi flyte fritt lenger og symptomer oppstår). Når lungene ikke får fuktet tykktarmen tilstrekkelig vil det oppstå tørrhet som forårsaker forstoppelse.

Dette betyr at man i hovedprinsippet må behandle sorgen som denne hesten har opplevd. Altså man må behandle lunge. Kroppen har flere meredianer, såkalte energibaner i kroppen. En for hvert organ + noen ekstrameredianer. Disse består av flere punkter. Noen ganger kan det oppstå ømheter, hevelser osv i bestemte punkter. Alle punktene har egne egenskaper. Men disse skal jeg ikke gå mer inn på nå.

Dette er et forsøk på å få dyreeiere til å forstå hvordan jeg som veteropat (naturmedisinsk dyreterapeut) tenker :-)

bottom of page